Jožica Grobelnik, mentorica krožka Slovenske ljudske vezenine “Spominčice” je napisala prispevek ob zaključku študijskega leta 2019/2020, ki ga v celoti objavljamo:

“Smo v prestopnem letu, letu polnem vraževerja, če verjamemo ali ne, v letu z enim dodanim dnem, torej 366 dni v letu, ko imajo tudi SMOLČKI rojstni dan. ( V Sloveniji pravimo ljudjem, ki so rojeni na prestopno leto smolčki, ker imajo to smolo, da praznujejo rojstni dan vsake 4 leta).

Tudi v naši II. skupini vezilj smo proslavljale jubilejni 60. rojstni dan, ali bolj točno 15. rojstni dan naše članice, smolčke.

Drugače pa je delo potekalo po načrtovanem programu dela, podobno, kot prejšnja leta (spoznavanje novih veznih vbodov, sodelovanje na rokodelskih sejmih, Pikinem festivalu, ogledu razstav..). Po potrebi kontaktirajo z mentorico po telefonu.

Če se ozremo malo nazaj v začetek leta 2020 pa lahko kar hitro ugotovimo, da se je leto 2020 res začelo bolj klavrno s sušo v zimskem času, pozebo v spomladanskem času, nenavadno močni vetrovi, neobičajno veliko potresov…Menjava predsednika vlade R Slovenije.

Najhuje pa je bilo, ko smo izvedeli za epidemijo KORONA VIRUSA. Hudo nalezljivo bolezen – KOVID 19, ki je vzela mnogim življenja, še posebno veliko število med starejšimi, ki so imeli že prej kakšno hudo težko neozdravljivo bolezen. Pa čeprav je država takoj reagirala in sprejela varnostne ukrepe za vse državljane Slovenije, vseh ljudi, žal, naše zdravstvo ni moglo rešiti.  Ja, kar nekaj pomembnih dogodkov, ki so močno vplivali na razpoloženje posameznih ljudi in tudi večjih skupin.  Varnostni ukrepi so prizadeli nadaljnje delovanje naših dveh krožkov, ki so se na zadnje srečali 11. marca 2020. Od takrat dalje vezejo članice in se v domačem okolju pripravljajo na VI mednarodni festival vezenja, ki je planiran za 18. in 19. oktobra 2020. v Rdeči dvorani Velenje. Morda več, kot običajno poslušajo medijska poročila, ki se nanašajo na korona virus in druge aktualne dogodke.

Dobro, da živimo življenje, ki nam daje moč. Moč, da lahko že v starostnih letih neutrudno vezemo in bogatimo svoj vsakdanjik in praznik. Srečne smo, da svoje znanje predajamo mlajšim, ki jim je mar za kulturno dediščino Slovenije.

Srečne zato, da imamo Andragoško društvo, Univerzo za III.življenjsko obdobje Velenje, kjer smo organizirano povezane, delamo tiste stvari, ki jih v aktivni delovni dobi nismo uspele pa smo jih želele. Srečne zato, ker lahko drug drugemu pomagamo, se veselimo vsakega izdelka in vsakega prihodnjega dne.

V upanju, da se virus in bolezen KOVID 19 nikdar več ne vrne, želim vsem članom in vodstvu UNI 3 prijetne počitnice in na svidenje v jeseni 2020/2021. ”

 

Objavila: Zdenka Uršnik