Vztrajnost in želja, da razstavimo izdelke ustvarjalk vezenih in glinenih torbic, ki smo jih pripravile za odpovedan 6. Mednarodni festival vezenja v Rdeči dvorani nas je združila. Pod strokovnim vodstvom Muzeja Velenje smo člani krožka slovenskih ljudskih vezenin “Spominčice” pri UNI 3 Velenje in KUD Gambatte zaslužne za čudovito razstavo na Gradu Velenje. Le ta bo na voljo do 22. novembra in upamo, da bodo razmere bolj prijazne in omogočile ogled, zares čudovitih izdelkov tudi v živo. Zaenkrat si oglejmo včerajšnje posnetke dela razstave:

Jožica Grobelnik, mentorica “Spominčic” je za skupno, zelo lepo zgibanko napisala:

T o r b i c a

je dodatna oprema k oblačilom. Pod svoj plašč sprejme skoraj celoten »ženski nabor« potrebnih in nepotrebnih stvari.

Je obvezna oprema vseh žensk, v zadnjem času tudi moških. Najbolje se je uveljavila konec 18. stoletja, ko je zamenjala mošnjiček.

V e z e n a   t o r b i c a

Vezena ženska torbica danes velja za lep modni dodatek, ki je nepogrešljiv. Vezenina lahko krasi tako manjše kot velike torbe, nahrbtnike, torbice, ki jih nosimo za v službo, trgovino, sprehod, še posebno pa kot večerne. Izdelane so lahko iz različnih materialov, glede na namen uporabe.

I n o v a t i v n e    t o r b e

Z ročno izvezenimi motivi združujemo tradicionalno tehniko s sodobnim oblikovanjem.

Koncept oblikovanja tako omogoča neomejene možnosti ročne izdelave ali  dodelave ter s tem nadgradnjo v zelo oseben modni dodatek.

Takšna torba zbližuje tradicijo in sodobnost, je topla vez med tehnikami ročnih del naših babic in vsakodnevnim življenjem vsakogar od nas.

Diana Janežič,

poslovni sekretar KUD Gambatte, soustvarjalka umetnin iz gline je avtorica fotografije glinenih torbic, razstavljenih v atriju velenjskega gradu in

avtorica skupne zgibanke:

S klikom na link: https://www.velenjcan.si/nb/novice/video-razstava-vezene-in-glinene-torbice (ta je objavljena na naši FB strani) si boste lahko ogledali video posnetek razstave.