V sredo 23. septembra je Slovenija praznovala DAN ŠPORTA. Tudi na UNI 3 Velenje smo praznovali z demonstriranjem vaj dopoldan na Titovem trgu, popoldan v Sončnem parku. Najprej malo uvodnega teksta, ki nam ga je poslala Marija Lesjak:

Slovenija je v svetu poznana kot manjša država, a jo po drugi strani odlikujejo izredne naravne lepote, čudovite pokrajine ter zelo pester živalski in rastlinski svet. Poleg tega pa je Slovenija poznana seveda tudi po svojih vrhunskih športnikih, ki so odlični ambasadorji naše dežele ter promotorji športa tako doma kot v tujini! Tadej Pogačar, Primož Roglič, Luka Dončič, Goran Dragič, Jan Oblak, Anže Kopitar, Peter Prevc,… itd. so imena, ki jih pozna celoten svet, saj so to največji mojstri posameznih športov!

Slovenci smo vsekakor športni narod. To ne potrjujejo le številni uspehi naših vrhunskih športnikov, temveč predvsem polna šolska igrišča, zapolnjene gorske in hribovske koče ter polne športne dvorane in fitnes centri po celi državi. Redna telesna dejavnost je izjemnega pomena za zdravje, ki je skupaj z duševnim zdravjem najpomembnejša sestavina zdravega življenjskega sloga. Tega se Slovenci dobro zavedamo. Šport je v naši naravi in to je prepoznala tudi država, ki je 18. junija 2020 na pobudo Olimpijskega Komiteja Slovenije razglasila 23. september za Dan slovenskega športa.

Na ta dan bomo obuli športne copate, napihnili žoge, zavrteli pedala, razgrnili joga blazine, si privoščili skok v vodo in še marsikaj. 23. septembra šteje čisto vsaka oblike telesne dejavnosti! 

Naj bo to dan, ob katerem sleherni Slovenec in Slovenka s svojo telesno dejavnostjo izrazi svoj odnos do športnega udejstvovanja, odnos do tiste družbene dejavnosti, ki ima številne pozitivne učinke: krepi zdrave, vzgaja, spodbuja pozitivne vrednote in povezuje Slovenijo.

ZGODOVINA

Začetek organiziranega športa na slovenskem sega v leto 1863, ko je bilo 1. oktobra ustanovljeno prvo telovadno društvo Južni Sokol. S tem so bili postavljeni temelji za razvoj organiziranega športa v Sloveniji, razvoj športa v šolah, razvoj športnih društev, izobraževanja kadrov in oblikovanje trdne podlage za številne dosežke naših športnikov. Slovenski vrhunski športniki nas postavljajo na svetovni zemljevid sveta, nas navdajajo s ponosom in krepijo našo narodno zavest. Hkrati pa slovensko javnost motivirajo, da se tudi sami ukvarjamo s športom, tisto prostočasno dejavnostjo, ki ima izredno pozitivne učinke na posameznika in družbo. Šport krepi, vzgaja, spodbuja pozitivne vrednote in povezuje Slovenijo!

Letos mineva okroglih 20 let od trenutka, ko je na olimpijskih igrah prvič zaigrala slovenska himna. Zdravljica je v čast našim olimpijcem, veslačema Iztoku Čopu in Luki Špiku ter strelcu Rajmondu Debevcu, prvič zaigrala 23. septembra 2000 na olimpijskih igrah v Sydneyu. 

23 SEPTEMBRA pa ne bo aktivna le Slovenija, ampak kar cela Evropa! Na ta datum se že zadnjih nekaj let otvarja Evropski teden športa, iniciativa Evropske komisije, katere namen je spodbuditi ljudi k telesni dejavnosti in skrbi za zdravje.

POMEN PRAZNIKA

Nacionalni praznik, slavi šport v najširšem smislu, od prvih otroških korakov na športnih igriščih do vrhunskih športnih dosežkov na največjih tekmovanjih, predvsem pa poudarja pomen redne telesne dejavnost za zdravje in dobro počutje vseh nas!

Na Titovem trgu je ob 9,30 Lucija Maglica, mentorica krožka Vesela gibalna ura demonstrirala vaje kako razgibati telo za pravilno držo in prožen korak. Udeležba je bila majhna tudi zaradi tega ker so naslednji dan člani telovadili v Sončnem parku.

V Sončnem Parku je ob 18 uri je Adil Huselja , mentor krožkov QI GONOG I in II vodil krožek za študente tega krožka. Posnela jih je Manja Šmarčan.

Hvala vsem udeležencem in mentorjema za demonstracijo vaj.

Objavila: Zdenka Uršnik