Mentorica krožka Planinarjenje, Anka Pugelj nam je poslala poročilo o Brežiški planinski poti, na katero so se podali v četrtek, 2. septembra.

“Zbralo se je 23 pohodnikov. Zaradi zasedenosti avtobusov (pričetek šole) smo lahko dobili le 20 sedežni avtobus, zato smo koristili tudi prevoz z osebnim avtomobilom. Tokrat je pohod vodila nekdanja mentorica UNI3, Marija Lesjak. Zaradi poškodbe pete namreč ne smem preveč obremenjevati noge, lahko pa kolesarim. Zato sem s sabo vzela kolo in na krajih, kjer je to mogoče, spremljala pohodnike.

Pot smo pričeli v Četežu ob Savi, pri gostišču Les, kjer je bilo možno dobiti tudi dnevnik Brežiške planinske poti. Nato je pot vodila do cerkvice sv. Vida in dalje proti Šentviški gori v vasi Žejno in Sobenja vas. Tu sem pričakala pohodnike, ki so nadaljevali pot na Veliki Cirnik (630m) in se nato spustili v vas Globočice, kjer smo pri turistični kmetiji Pri Martinovih zaključili pohod. Brežiška planinska pot se sicer nadaljuje do izhodišča v Čatežu, ( skupaj 18km), a mi smo jo končali prej in si tako prihranili okoli 5km hoje.

Vreme je bilo lepo, prav tako razgledi po mehki dolenjski pokrajini, čisto ob robu Hrvaške meje.

Zahvaljujem se Mariji za vodenje, prav tako vsem pohodnikom za razumevanje. Upam, da bo do naslednjega pohoda moja poškodba sanirana. ”

Fotografije: Marija Lesjak

Objavila 6. septembra 2021: Zdenka Uršnik