Anka Pugelj, mentorica krožka Planinarjenje je začela svoj prispevek s verzi:

Hodil po zemlji sem naši

In pil nje prelesti…

(Oton Župančič)

Telesna aktivnost je pomemben element zdravega načina življenja. Dokazano izboljšuje telesno pripravljenost, krepi delovanje srca, ožilja, dihal in mišic, izboljšuje pa tudi naše počutje in s tem vpliva na kakovost življenja.

Planinarjenje je ena izmed aktivnosti, kjer gibanje oplemenitimo še s spoznavanjem bližnje in širše okolice, s potrebo po druženju in preživljanju prostega časa s prijatelji.

Ljubitelji planinarjenja se zavedamo, da s hojo izboljšujemo telesno zmogljivost in vitalnost, predvsem pa uživamo ob druženju in spoznavanju lepot naše domovine.

Sicer ima krožek že dolgoletno tradicijo. Pred mano sta ga vodila požrtvovalna mentorja  Miha Polh in Marija Lesjak. Planince sta kar malo razvadila z odlično izbranimi lokacijami in dobrim vodenjem, zato sem imela ob prevzemu mentorstva precej treme. A člani krožka so razumeli mojo stisko, prijazno so me sprejeli in v teh dveh letih, odkar vodim krožek, smo stkali prisrčne prijateljske vezi.

V šolskem letu 2019/20 smo, do korona krize, izvedli vse pohode po predpisanem planu. Na vsakem izletu smo spoznavali tudi kulturne, naravne, sakralne in etnografske značilnosti pokrajine, po kateri smo hodili.

Tako smo si ogledali Braslovče, njihovo cerkev in seveda grad Žovnek, ki ga prizadevni krajani, z velikim spoštovanjem do znamenitih Celjskih grofov, postopno obnavljajo.

Bili smo tudi v Svečini, kjer smo se udeležili čarovniškega pohoda »HELLOVINO« po njihovih čudovitih obmejnih vinogradih.

Spoznavali smo Prekmurje in se sprehodili od Kobilja, mimo zdravilnih točk ob Bukovniškem jezeru, do Plečnikove cerkve v Bogojini. V Filovcih smo bili gostje slikarja Adolfa Pena, ki nam je razkazal svoj miniaturni muzej na prostem.

V čast svetemu Martinu smo se podali po Martinovi poti iz Šmartnega v Rožni dolini do Dobrne. Pot nas je vodila preko Kunigunde, kjer smo se v toplo zakurjeni planinski koči pogreli in okrepčali.

Decembra smo obiskali Ljubljano. Hodili smo po tako imenovani Poti prijateljstva in spominov od Svetega Urha čez Orle in po Golovcu do praznično okrašene prestolnice.

Na Štefanovo smo obiskali istoimenski kraj Sveti Štefan. Sprehodili smo se po kozjanskih gričih in si ogledali nenavadni Rafov rov, ki ga je v podzemlje Babne gore izklesal domačin Rafko Artiček.

Pogorje Dleskovca in Črete smo obiskali kar dvakrat. Prvič iz braslovške strani, drugič pa iz Kokarij. Bili smo gostje nazarskih planincev, ki so nam gostoljubno odprli kočo na Farbanci.

Nepozabna je bila  krožna pot po nekdanji Valvasorjevi posesti in ogled renesančnega gradu Bogenšperk, kjer je živel in ustvarjal avtor prvega znanstvenega dela o naših krajih – Slava vojvodine Kranjske –  Janez Vajkard Valvasor.

Krožno pot smo prehodili tudi v Vačah. Arheološka pot nas je popeljala po območju zaščitenega arheološkega najdišča. Videli smo kraj, kjer je bila izkopana znamenita situla iz Vač. GEOSS v Spodnji Slivni pa je geometrijsko težišče naše države in s svojimi obeležji srce Slovenije.

Prehodili smo dve planini – planotasto Skorno in Kašno planino.

Ogledali pa smo si tudi belo lepotico, ljubensko skakalnico, na katero so prebivalci Ljubnega zelo ponosni. Povzpeli smo se na Rajhovko in zaključili pohod v Vrbju, kjer je prizorišče Flosarskega bala, ki je druga večja prireditev v kraju ob Savinji.

Pohod, na katerega sem se zelo dobro pripravila, saj sem si za ogledno turo vzela kar tri dni, pa je odpadel. Preprečil nam ga je korona virus. Vendar bo Goričko, z vso svojo lepoto in gostoljubnostjo, počakalo na čas brez virusa.

Hvala vsem mojim dragim planincem za čudovito družbo, za vso dobro voljo, pesmi, ki smo jih prepevali, zdravice, ki smo jih nazdravljali in za tako številčno udeležbo.

V čast, užitek in veselje mi je hoditi z vami.

Anka Pugelj