Letos je Univerza za tretje življenjsko obdobje organizirala izlet v Toskano, eno od dvajsetih dežel, ki sestavljajo Italijo. Na pot smo se odpravili konec maja v upanju, da se je deževno vreme zaključilo. Pot nas je vodila mimo Benetk, Bologne, skozi predore pod Apenini v osrčje Italije-Toskano, ki slovi po umetnosti, zgodovini in lepi pokrajini. Na vrhovih gričev stojijo slikovita srednjeveška mesta in vasice obdane z ozidjem.

Prvi dan smo si ogledali tri: San Gimignano s številnimi stolpi, vodnjakom iz 12. stol., katedralo s freskami in, najboljšim sladoledom na svetu,…Monteriggioni z ozkimi uličicami in Montecalcino, kjer smo se seznanili z vinom brunelo. Prenočili smo v manjšem hotelu kraja Chianciano terme.

Naslednji dan smo obiskali mestece na skali- Pienzo, ki ga je dal zgraditi papež Pij drugi, nato pa še Montepulciano s številnimi cerkvami, znano po podzemnih kleteh in vinu Nobile. Zanimive in vredne ogleda so bile tudi trgovine s testeninami in prodajalne raznovrstnih pizz…Z obzidja pa so se odpirali čudoviti  pogledi na pokrajino pod nami. Na eni od turističnih kmetij smo nato okušali lokalne dobrote pridelane v tej sončni pokrajini.

Nepozabna pa je bila vožnja po dolini Val d,Orcia s polji cvetočega maka, petdesetimi odtenki zelene barve in hišami obdanimi s cipresami. Ob cesti smo videli tudi 370 let star hrast, njegov obseg meri pet metrov.

V nedeljo smo se sprehodili še po Sieni, njenem trgu v obliki školjke, si ogledali mestno hišo, 102 m visok zvonik Torre del Mangijo, veličastno katedralo, povorko bobnarjev in zastavonoš…Skratka prava paša za oči in ušesa. Naj dodam še, da nam je k lepim doživetjem veliko pripomoglo tudi vreme. Bilo je lepo, toplo…skoraj popolno.

Naše druženje se je zaključilo v poznih večernih urah, na avtobusni postaji, v Velenju. Potepanje po Toskani mi bo zaradi vsega naštetega ostalo v lepem spominu.

Zapisala: Veronika Blagotinšek

Fotografirala in objavila Zdenka Uršnik