V soboto, 28.11.2020. smo bili na spletni strani Muzeja Velenje, kjer se je ob 15 uri začela prireditev ZIMA na Grilovi domačiji. UNI 3 Velenje je zastopala Manja Šmarčan, ki je z nami delila dva odlična brezglutenska recepta.

Življenje  brez  glutena

Če so vam pred kratkim diagnosticirali celiakijo in ste v fazi prehoda na brezglutensko dieto, ste se najverjetneje znašli v zelo zahtevnem življenjskem obdobju.  Kljub temu, da diagnoza od vas zahteva korenito spremembo prehrambnih in tudi nekaterih drugih navad, je to za vas hkrati tudi dobra priložnost za bolj zdravo življenje in posledično dobro obvladovanje kronične bolezni.

Pomni:  Celiakija prizadene 1 na 100 ljudi v Evropi in je pogostejša pri ženskah.  Družinski člani bolnikov s celiakijo zbolijo pogosteje kot splošna populacija.  Je imunsko pogojena sistemska bolezen, ki je posledica uživanja glutena in sorodnih beljakovin v pšenici, rži, ječmenu in v nekaterih primerih tudi ovsu in genetsko predisponiranih osebah.  Je ena najpogostejših kroničnih bolezni pri otrocih in odraslih.  Za celiakijo v Evropi zboli 1% prebivalcev.  Veliko bolnikov je ne diagnosticiranih (Slovensko društvo za celiakijo, 2020).

Sama imam diagnosticirano celiakijo 5 let, verjetno sem jo že imela veliko prej;) in bi delila z Vami dva ODLIČNA in DOMAČA   recepta za:

  • DOMAČO OREHOVO POTICO  brez glutena,
  • DOMAČE ŠTRAUBE brez glutena.

 

(1)

DOMAČA OREHOVKA  brez glutena

Za testo potrebujete:

  • 500g moke SCHAR mix B,
  • 1 jajce,
  • 2 rumenjaka,
  • 330 ml toplega mleka,
  • 3g soli,
  • 100g masla,
  • 60g sladkorja,
  • 1 vanilin sladkor (preverjeno brez glutena ali raje uporabimo svežo vanilijo),
  • 5ml ruma (preveriti, da je brez dodatkov – barvil ali arom),
  • 1 kocka kvasa (42g),
  • 40g kisle smetane (naj bo preverjena, brez glutena),
  • limonina lupinica (neškropljene limone, je boljši izbor).

 

Za orehov nadev potrebujete:

  • 500 g mletih orehov,
  • 150 ml vročega mleka,
  • 10ml ruma (preveriti, da je brez dodatkov – barvil ali arom),
  • 1 mala žlička cimeta (preverjeno brez glutena),
  • limonina lupinica (neškropljene limone, je boljši izbor),
  • 100g sladkorja,
  • 20g medu,
  • 150ml sladke smetane (naj bo preverjena, brez glutena).

  

 PRIPRAVA

 V 200ml toplega mleka damo 1 žličko sladkorja, 1 žlico moke in kvas ter vzhajamo 10-15 min (da količina za 1x naraste). 

Malo stopimo na zmernem ognju in pustimo, da se ohladi. V posodo damo moko, sladkor, jajce, rumenjake, kislo smetano, sol, limonino lupinico in vanilin sladkor. Vse skupaj premešamo in dodamo maslo, preostanek mleka (130ml), rum in že vzhajani kvas. Vse skupaj zmešamo v gladko testo, pokrijemo s krpo in vzhajamo 1 uro (lahko tudi več).

V tem času pripravimo nadev:  orehe poparimo z vročim mlekom in dodamo ostale sestavine. Dobro zmešamo, da nastane gosta, mazava zmes.

 

Testo damo na pomokano površino in ga razvaljamo. Na tanko razvaljano testo nanesemo nadev ter vse skupaj lepo zvijemo in damo na pomaščen pekač za potice. Pokrijemo s krpo in ponovno vzhajamo, da se količina podvoji oziroma da količina za 1x naraste (30 do 60 minut).

Premažemo z jajcem in pečemo v že segreti pečici na 180 ali 190 stopinj Celzija, 60 minut.

»Zame ocenjujem, da največ dva manjša kosa dnevno;)«

 

INFORMATIVNO kJ kcal Beljakovine g OH g Maščobe g Nasičene maščobe g Vlaknine g
Orehovka (nekje 15 kosov) 31550 7555 144 644 489 96 0
cca / kos 2103 504 10 43 33 6 0

 

 

 

(2)

DOMAČI  ŠTRAUBI  brez glutena

Štraube oziroma, kot jih večina pozna, flancati so priljubljena, enostavna in hitro pripravljena sladica.

Za testo potrebujete:

  • 500g moke Tre Mulini – Amo Essere (podajalna Eurospin)
  • 2dcl kisle smetane (naj bo preverjena, brez glutena),
  • 4 žlice sladkorja (lahko uporabite tudi kokosov sladkor npr.)
  • 4 rumenjaki,
  • 8 žlic belega vina (suho),
  • 1 pecilni prašek (naj bo preverjen, brez glutena),
  • 1 vanilin sladkor (preverjeno brez glutena ali raje uporabimo svežo vanilijo),
  • ščepec soli,
  • limonina lupinica (neškropljene limone, je boljši izbor).

 

PRIPRAVA

Vse sestavine v večji posodi dobro pregnetemo.  Testo pustimo počivati v pokriti posodi približno pol dneva (na pultu).  Nato testo na pomokani površini z brezglutensko moko razvaljamo.  Poljubno narežemo primerno velikost in obliko »štraubov«.  V vroče olje počasi dodajamo »štraube« (za pečenje porabimo nekje liter olja, osebno uporabljam repičnega), pečemo tako dolgo, da porumenijo in dobijo lepo zlato-rjavo barvo, vmes jih enkrat z vilico na rahlo obrnemo.  Sproti jih polagamo na pladenj, ki smo ga predhodno obložili s papirnatimi kuhinjskimi lističi, da vpije olje. 

»Ane,,, da so preprosto odlični(?)«

Objavila: Zdenka Uršnik