Zdenka Softič, animatorka krožka Kaligrafija, ki ga vodi Marija Kranjc nam je poslal prispevek:

” Velikokrat kdo postavi vprašanje, kaj je to kaligrafija, zakaj bi si kdo želel  danes, v času računalnika, pisati  z roko, s peresom. Strokovnjaki trdijo, da se ob učenju kaligrafije izboljša sposobnost opazovanja, kreativnosti in samostojnosti. Ob učenju in vajah kaligrafije razvijamo koncentracijo, ob potezah peresa v določeni smeri pa sposobnost pozornosti. S pisanjem z roko izboljšamo svoj spomin, ohranjamo dolgotrajnejšo pozornost, razvijamo ustvarjalnost. Pridobljena veščina je dobrodošla in nepogrešljiva pri oblikovanju prazničnih voščilnic, vabil, pohval in priznanj.

Članice krožka Kaligrafija smo v  juniju 2019 svoje izdelke in krožek predstavile skupaj s klekljaricami na Rokodelski tržnici pred Vilo Bianco. Med obiskovalce smo razdelile pozitivne misli, izpisane s kaligrafsko pisavo. V mesecu avgustu sta Milena in Zdenka svoje izdelke predstavili na Starotrškem dnevu pod Šaleškim gradom, kjer sta poleg pozitivnih misli v kaligrafski pisavi pisali tudi imena obiskovalcem. Jeseni smo krožek skupaj z veziljam in klekljaricami predstavile na Dnevih medgeneracijskega sožitja. V mesecu decembru smo v sodelovanju s klekljaricami naredile in napisale nekaj novoletnih voščilnic. Marija je poskrbela za papir, klekljarice so sklekljale novoletne motive, kaligrafinje smo voščila napisale s kaligrafsko pisavo.

Tudi v šolskem letu 2019/20 smo se študentke krožka Kaligrafija zbrale v podstrešnem prostoru Vile Rožle v Sončnem parku. Pridružile so se nam tri nove sošolke in od oktobra do februarja smo z veseljem usvojile kaligrafske veščine. Med odmorom, ko je bilo potrebno malo odpočite prste, je bil čas za kavo, čaj, pogovor in smeh. Med nami so se stkali lepi prijateljski odnosi in kar prehitro je minilo trideset ur našega druženja. Ves čas tečaja smo zbirale predloge za razstavo naših izdelkov, ki smo jih želeli predstaviti v okviru projekta Jajčerija na Velenjskem gradu, a nas je pri tem prehitel virus in vse skupaj je obstalo. Glede na letošnjo temo etnološke prireditve smo se odločile, da s kaligrafsko pisavo predstavimo življenje pastircev, seveda tudi ob pomoči zgodbe Pastirci, mladinskega pisatelja Franceta Bevka, in otroških nagajivk in izštevank.

Ob zaključku tečaja smo z mentorico Marijo sprejele sklep, da se jeseni zopet srečamo in nadaljujemo s pisanjem.”