Back to Top

Tuji Jeziki

Znanje tujih jezikov je danes postalo nepogrešljivo. Kot pravi star pregovor: “Več jezikov znaš, več veljaš.” Zato je učenje tujih jezikov naložba, ki se gotovo obrestuje. Pri nas potekajo krožki za učenje naslednjih jezikov:

ANGLEŠKI JEZIK
mentorici: Fanika Sagmeister, Magda Žist, Anita Šlogar

 • Angleški jezik I.
 • Time for English
 • Pogovorna angleščina

Angleški jezik I

Bila sem v posmeh prijateljem, ker nisem znala angleško. Potrebovala sem »podnapise« (beri; prevode), ko so se med seboj pogovarjali v angleščini. Potem so dodali, da naj še kaj preberem v angleščini po francosko. Bilo mi je dovolj in tako se je začelo. Prijavila sem se na začetni tečaj angleščine  na UNI3 pod vodstvom gospe Fanike Sagmeister.

V začetku je bilo videti, da nas bo premalo, zato me je gospa Marija Vrtačnik prosila, da sporočim še mojim prijateljem na FB in po mailu. Toda interes za angleščino ni upadel. Tečajnikov nas je bilo 14. Tečaj je potekal vsako sredo ob 10.00 uri na sedežu Univerze. Predvsem smo bile sama dekleta z izjemo dveh fantov, ki pa sta poskrbela tudi za zabavo. Nekateri so želeli obnoviti znanje, drugi pa smo bili čisti začetniki. Vsak tečajnik je sledil novi snovi. Delali smo po učnem programu, mentorica pa nam je tudi pripravila zanimive vaje na kopiranih listih, da smo utrjevali snov in angleško slovnico. Delali smo domače naloge in jih tudi pogumno predstavili. Poskrbeli smo za prijetno druženje in sproščujoč klepet. Poslušali smo govorne posnetke in utrjevali izgovarjavo. Slovnica je trd oreh, a z mentoričino pomočjo nam ga bo uspelo streti.

Emilija Jan, animatorka

 

LEARNING IS A TREASURE THAT WILL FOLLOW ITS OWNER EVERYWHERE,

 je misel, ki nam jo je naša mentorica Magda Žist napisala v izvirna potrdila, ki smo jih prejeli v slavnostni dvorani na Meranovem, na naši zaključni ekskurziji. Za nami je še ena uspešna izobraževalna sezona, v kateri smo polnili zaklade znanja angleškega jezika.

Delamo v učilnici za pouk gospodinjstva na OŠ MPT; sedimo okoli velike ovalne mize. Za podobnimi mizami v svetu sprejemajo pomembne odločitve. Mi pa smo kot družina, ki sede k spoštljivemu in ljubeznivemu pogovoru. Vzdušje je vedno delovno, učni proces vsebinsko in časovno skrbno načrtovan. Letos smo predelali tri večje vsebinske sklope iz učbenika, jih v pogovorih prenašali v situacije, ki so nam blizu, prebrali poglavje iz knjige Eat, pray, love, in podoživljali usodo pisateljice. Na pamet smo se naučili zahtevno pesem, osvojili veliko novih besed in vadili njihovo izgovarjavo, predelali veliko slovnice in jo utrdili. Skrbno smo delali domače naloge in ob koncu sezone pisali test, v katerem smo preverjali pridobljeno znanje. Vse to smo uspeli ob izjemnem Magdinem potrpljenju, v vzdušju medsebojnega zaupanja, ob toplem profesionalnem pedagoškem pristopu. Seveda se tudi sprostimo, zapojemo, se nasmejimo. Radi prihajamo, ker se dobro počutimo, ker nam je skupaj lepo, čutimo, da smo prijetna skupina in sreča ji je pripadati. Nekateri so v krožku že deset let.

Počitnice se bodo prilegle. Kliče vrt, vabi kolo, vendar se bo gotovo našel čas za kakšno angleško knjigo. Ko pa se bo začela jesen, vem, da bom težko čakala, da se spet dobimo, objamemo, iskreno veseli, da smo toliko pri močeh, da bomo lahko skupaj tudi v novi izobraževalni sezoni. Ja,«anyone who stops learning is old, whether at twenty or eighty«, tudi to nam je napisala Magda.

                                                                                                 Aca Poles, članica

RAZLIČNOST  NAS BOGATI

Zopet je za nami eno prijetno obdobje druženja in učenja angleščine. Poskušamo se čim bolje izpopolniti, zato nam naša mentorica Magda vedno pripravi nova presenečenja. Pa ne samo v obliki različnih nalog, vaj, križank in podobno, ampak nam omogoči tudi srečanja z angleško govorečimi ljudmi.

Tako smo lani v mesecu decembru spoznali Slovenko avstralskih korenin, gospodično Charnee Bijon Bonno . Zanimivo, mlado in lepo dekle z bujnimi lasmi in malo temnejšo kožo. Poudarila je, da po vrnitvi v Slovenijo njena drugačnost ni vzbujala toliko pozornosti pri otrocih kot pri odraslih . Prepričana je, da je bolj kot zunanji videz pomembna duša in srce. Tudi naša sošolka Krenalda Tahiri  je Albanka, ki se je odlično vključila v našo skupino. Z njo se sporazumevamo v angleščini, kar nam vsem zelo koristi. Prijazno nas je povabila na predstavitev albansko govorečih žensk v Knjižnico Velenje. Spoznali smo njihovo kulturo, kulinariko in ročne izdelke.  Krenalda  nas je navdušila z izvrstno recitacijo albanske pesmi in vsi smo bili ponosni nanjo.

Tako poleg udejstvovanja v angleščini spoznavamo drug drugega, si izmenjujemo globoke misli  in posebna doživetja. Spoštujemo drug drugega in tudi našo drugačnost , ki nas vse bogati in druži.

Majda Venišnik, animatorka


NEMŠKI JEZIK

mentorji: Marija Klemenšek, Jože Bačič

 • Pogovorna nemščina IV
 • Pogovorna nemščina
 • Nemški jezik I

KROŽEK POGOVORNE NEMŠČINE

Tudi v letošnjem letu je bil krožek pogovorne nemščine eden izmed najštevilčnejših. Redno se nas je zbralo osem deklet in šest fantov. Vzdušje na tečaju je bilo vedno sproščeno, veselo, lahko celo rečemo nagajivo, kjer sta bila Yin in Yang zelo uravnotežena. Za to mešano sestavo tečajnikov je naša izvrstna mentorica prof. Marija Klemenšek odlično izbrala aktualne, sodobne učne in pogovorne teme. Tako smo izvedeli veliko novega o robotih, evropskih projektih malih vrtičkov, o začetku poti čokoladnega velikana Lindta. Ste vedeli, da je v Švici in še posebej  v Bernu veliko število samskih oseb? Tudi o tej temi smo izvedeli veliko novega in jo nadgradili z izčrpno in duhovito diskusijo. Čeprav je glavni poudarek tečaja na praktični uporabi jezika, nam še vedno včasih »die«, »der«, »das« ponagajajo, ampak sokoljemu očesu naše drage mentorice to ne uide in prav nežno v tečaj vplete sicer ne preveč priljubljene slovnične vaje za utrjevanje. Po uri resnega in napornega dela, se člani krožka nagradimo tako, da skupaj nadaljujemo klepet ob kavi v kavarni hotela Paka.

Tanja Lesničar, članica

NEMŠKI JEZIK I

V oktobru 2017 smo se zbrali na LU Velenje in pričeli z učenjem nemškega jezika – začetni.  Skupina je štela 13 udeležencev. Redno smo se udeleževali predavanj ob torkih. Sedaj, ko smo pri kraju 40-urnega tečaja, se lahko zahvalimo za zelo odlično podajanje snovi, saj  smo se veliko naučili. Vsa zahvala gre sposobnemu mentorju g. prof. Jožetu Bačiču, ki se zna prilagoditi vsem, saj smo v veliko meri z različnim predznanjem jezika. Knjiga s CD-jem, ki smo jo kupili, nam je v veliko pomoč tudi pri učenju doma. Smo različnih starosti: najmlajši ima 54 let, najstarejši  82 let. Ob koncu šolskega leta se bomo udeležili še izleta po Savinjski dolini.

Auf  Wiedersehen  im Herbst!

Jožef  Korošec, animator

 

ŠPANSKI JEZIK
mentorica: Špela Hrastnik

 • Španski jezik II.
 • Španski jezik III.

Zakaj španščina?

 • ker je tretji najbolj razširjeni jezik na svetu (takoj za kitajščino in angleščino), kot sredstvo mednarodne komunikacije pa za angleščino drugi najpogosteje uporabljeni svetovni jezik
 • ker se španščino označuje za jezik prihodnosti, saj število govorcev izredno hitro narašča
 • ker španščina ni le jezik telenovel, ampak jezik, v katerem so napisana številna dela, ki se uvrščajo v vrh svetovne književnosti in med Nobelove nagrajence
 • ker na tečaju ne bomo spoznavali samo tega lepega jezika, ampak bomo izvedeli tudi veliko o Špancih in Južnoameričanih, njihovi glasbi, kulturi, navadah, običajih in hrani, ki jo bomo lahko tudi sami pripravili

 

ITALIJANSKI JEZIK
mentorica: Neva Trampuš

COM’È BELLO A TRIESTE!

 Udeleženci krožka Italijanski jezik (začetni II) smo skozi šolsko leto 2017/2018 v »šolo« prihajali z velikim veseljem ter vestno opravljali vse domače naloge.

Seveda ni šlo samo za učenje, temveč za veliko več – za prijetno druženje, sklepanje novih prijateljstev, praznovanje rojstnih dni ter praznikov (božič, pust, velika noč), ki smo jih obeležili na svoj, italijanski način. Pa tudi z našo mentorico, gospo Nevo Trampuš, smo zadovoljni; boljše ne bi mogli imeti.

Po zaključku krožka smo se že drugo leto odpravili na izlet v Trst in si najprej ogledali dva pravljična gradova – Devin in Miramare, občudovali morje in vdihavali bogat morski zrak, pomešan z vonjem borovcev.

Kasneje nas je pot vodila v mesto, mimo Canala Grande in Ponte Rossa, kamor smo v nekdanji Jugoslaviji hodili po nakupih. Zdaj pa tja raje zaidemo na kavo ali pizzo, ki smo si jo tudi mi privoščili  v bližnji restavraciji »Al Barattolo«.

Čeprav nas je ves dan spremljal dež, smo rekli: »Com’è bello a Trieste!« Res je bilo lepo.

Zlata Golja, članica

ITALIJANSKI JEZIK – NADALJEVALNI III

Zaključili smo osmo leto našega učenja italijanskega jezika. To leto se nas je družilo osem pod vodstvom neumorne Neve. Štirideset ur je minilo kot bi mignil in kar nismo mogli verjeti, da je pred nami le še zaključni izlet. Pridno smo predelali snov, se pogovarjali, se naučili pesmico, delali domače naloge, pisali narek, le pri nalogah o zaimkih smo se uprli, ampak smo jih vseeno naredili.

Letos smo nadaljevali z raziskovanjem zahodnega dela naše lepe domovine. Obiskali smo Vipavski križ, dolgo časa najmanjše mesto. Ogled mesta je bil zanimiv. Zaključili smo ga v vinski kleti, kjer so nas postregli z lokalnim vinom »zelen«.

Nato nas je naš bivši sošolec Ivo peljal še na ogled Otlice, kjer smo po kratkem pohodu občudovali razgled skozi otliško okno.

Imeli smo namen končati naše osemletno druženje, vendar danes otroci obiskujejo osnovno šolo devet let in mi se ne damo, zato se bomo ponovno srečali jeseni.

Darja Lah, animatorka

 

RUSKI JEZIK

mentorica: Lilijana KADYROVA

Vabimo vas, da odkrijete svet ruskega jezika z mentorico, ki je naravna govorka ruskega jezika. Ruščino govorijo predvsem v Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Kazahstanu in Kirgiziji, v večji meri pa tudi v drugih državah, ki so bile nekoč del Sovjetske zveze. Je najbolj razširjen slovanski jezik.

V svetu je približno 260 milijonov govorcev ruščine. Približno 160 milijonom ljudi je ruščina materni jezik, okoli 110 milijonov pa jo uporablja za sporazumevanje.

Na sproščen in zanimiv način se boste naučili branja v cirilici, osnov ruskega jezika. Poudarek je na pogovoru in širjenju besednega zaklada. Slovnico se boste učili preko pogovorov na vsakodnevne teme.

Učenje vsakega jezika je zanimivo potovanje. Potujmo skupaj in spoznajmo del ruske kulture, zanimivih ruskih običajev in tradicij.

Pokukali bomo na posestvo ruskega Dedka Mraza, ob skodelici čaja spoznali tradicijo njegovega pitja v Rusiji, vmes bomo poslušali kakšno rusko pesem in še veliko zanimivega.