Back to Top

Skrb Za Lastno Zdravje

 

JOGA SKOZI SRCE
mentor: Matej Cvikl

Za Jogo skozi srce ne potrebujete predznanja, niti ni starostno omejena in pogojena. Vsak dela skladno s svojim telesom in fizičnimi zmogljivostmi. Namen Joge skozi Srce za tretje življenjsko obdobje je prisluhniti svojemu telesu in delovati skladno s svojimi fizičnimi zmogljivostmi ter spremembami, ki se dogajajo v tem obdobju. Z njeno pomočjo povezujemo fizično, mentalno, energetsko in duhovno raven svojega bivanja. Redna vadba vrača prožnost, gibljivost in skladnost telesa na vseh nivojih. Vaje izhajajo večinoma iz Hatha joge, vendar je Joga skozi srce mešanica različnih stilov in tehnik joge, ki nahranijo duha in naredijo telo srečno. Poleg potovanja skozi asane je pomemben del vadbe sproščanje in vodena meditacija, ki pomaga ohranjati notranje ravnovesje, harmonijo in zlati mir. Bistvo Joge skozi srce se skriva v sporočilu srca.

OHRANJANJE TELESNE ZMOGLJIVOSTI
mentorici: Irena Jurič, Martina Jan

  • Ohranjanje telesne zmogljivosti I.
  • Ohranjanje telesne zmogljivosti II.
  • Ohranjanje telesne zmogljivosti III.
  • Ohranjanje telesne zmogljivosti IV.

 

OHRANJANJE GIBČNOSTI
mentor: Irena Menih

  • Ohranjanje gibčnosti I.
  • Ohranjanje gibčnosti II.

Na OŠ Gorica delujeta dva krožka ohranjanja gibčnosti, ki ju vodi Irena Menih. Vsak torek se razgibavamo, radi se tudi nasmejemo in dobre volje vračamo v svoje domove.  

ČI GONG
mentor: Adil Huselja

  • Či gong I.
  • Či gong II.

Či gong – starodavna kitajska veščina kultiviranja zdravja, učinkovit sistem zdravljenja, veščina doseganja »dolgovečnosti«, pot duhovnega razvoja in zagotavljanja življenjske energije je kot biser kitajske kulture in tradicije, ki je tesno povezan s klasično kitajsko filozofijo in miselnostjo. Či gong združuje nežne, meditativne gibe, celovito preponsko dihanje in usmerjeno pozornost na obstoječi trenutek, kar omogoča vodenje či-ja oziroma energije po telesu.

Glavni namen lahkotnega, počasnega in zbranega gibanja je sozvočje telesa, uma in duha, ki je zaradi današnjih vsakodnevnih obveznosti pogostokrat porušeno. Učinki skupinske vadbe so še bolj učinkoviti, tedenska srečanja pa omogočajo sprostitev po napornem dnevu ali tednu s ponavljanjem in učenjem novih vaj.

Zaradi svoje preprostosti in učinkovitosti je či gong primeren za vsakogar, ne glede na njegovo starost, spol ali zdravstveno stanje. Mnogi ljudje, tudi v Sloveniji so z redno vadbo izboljšali razpoloženje, telesno držo in kondicijo, okrepili imunski sistem in na ta način okrepili zdravje in počutje, nekateri med njimi pa celo omilili simptome nekaterih kroničnih bolezni in pospešili rehabilitacijo po poškodbah. Vadba či gonga je priporočljiva zlasti za slednje, ki zaradi omejenega gibanja niso zmožni zahtevnejše aerobne vadbe.

Priljubljenost či gonga med študenti Univerze za tretje življenjsko obdobje Velenje potrjuje tudi dejstvo, da bo v študijskem letu 2018/2019 krožek či gonga potekal že šestnajsto leto. Vadba či gonga je večini članov krožka »zlezel pod kožo«, da čutijo njegov blagodejen vpliv na svoje zdravje.

                                                                           Vida Šme, animatorica

POHODNIŠTVO
mentorica: Marija Kuzman

Še po 24. letih delovanja krožka Pohodništvo so ostali cilji podobni in to predvsem uživanje v naravi v vseh letnih časih in druženje s prijatelji. Naše poti se tudi ponavljajo, tako n.p. pohod na Uršljo goro v času, ko cvetijo pogačice. Ta pohod je za nas bolj naporen od povprečnega, vendar ugotavljamo, da se »splača« – pogled na cvetoče travnike je res očarljiv. Krožek ne pomeni zgolj sprostitve, nam udeležencem je postal lepši in zanimivejši del življenja. To potrjuje tudi dejstvo, da je to najstarejši neprekinjeno delujoči krožek na univerzi, kar 22. let pod istim vodstvom.

 

PLANINARJENJE
mentorica: Anka PUGELJ

S skupino krožka Planinarjenje UNI 3 veselo raziskujemo našo prelepo Slovenijo in odstiramo njene čudovite kotičke.

EFT – TEHNIKE DOSEGANJA ČUSTVENE SVOBODE
mentor: Adil Huselja

Današnji, vedno hitrejši tempo življenja zahteva svojo ceno, saj smo čedalje bolj izpostavljeni negativnim vplivom stresa. Posledice so kronična utrujenost, notranji nemir, razdraženost, nestrpnost, bolečine in bolezni, med katerimi je vse več takšnih, ki so psihosomatske narave. Zato vedno več ljudi išče dodatne načine za sprostitev ter odpravljanje zdravstvenih in drugih težav. Eden izmed načinov je zagotovo tudi EFT tehnika, ki jo lahko imenujemo kot moderno različico energijskih terapij, saj sloni na principih nekaj tisoč let stare tradicionalne kitajske medicine, ki se z akupunkturo, oziroma njenimi temeljnimi prvinami v številnih državah sveta vse bolj uveljavlja znotraj zdravstvenih sistemov. EFT je zasnovan tudi na temeljih sodobnejše nevrofiziologije, kjer je v ospredju NLP – nevrolingvistično programiranje možganov.

EFT je v zadnjem desetletju postala ena izmed vodilnih energijskih tehnik, ne zgolj zaradi številnih znanstvenih preizkusov in dokazov o njeni učinkovitosti, ampak tudi zaradi števila privržencev in uporabnikov. EFT namreč uporabljajo tako ugledni strokovnjaki z različnih področij kot tudi »navadni« ljudje, ki se želijo rešiti zdravstvenih težav, a tudi drugih »reči«, ki jim grenijo življenje. Ta tehnika v veliki večini primerov uspešno lajša telesne in čustvene bolečine, hkrati pa omogoča, da njen uporabnik lažje prepozna škodljive okoliščine in vzorce, ki ga omejujejo ali mu ne omogočajo prijetnega, sproščenega in srečnega življenja.

Uporaba EFT je enostavna in njenih osnovnih korakov se lahko hitro naučimo, da vsak lahko hitro in predvsem varno uporablja to tehniko za svoje osebne težave, oziroma ponovno uravnovešenje energijskega sistema, kar omogoča spremembe na vseh ravneh telesa. Prisrčno vabljeni na pot, ki vam bo omogočila, da boste odkrili svoje (skrite) potenciale in dosegli stvari, ki vam bodo dale radost do življenja.

EFT krožek je bil v študijskem letu 2013/14 prvi tovrstni krožek v Sloveniji, članice krožka pa so pridobljeno znanje uporabile za reševanje tistih problemov, ki so jim grenili življenje, hkrati pa so odkrile lastne potenciale, kar jim je dalo več moči, sproščenosti in optimizma. Tehnika EFT omogoča, da se lažje spopademo z obveznostmi, ki jih več ne dojemamo kot obveznosti in nadlogo, ampak kot priložnost za učenje in osebnostno rast.

 

RAZGIBAJMO TELO ZA AKTIVNA SREBRNA LETA

mentor: Lucija Maglica

Poleg mobilnosti se usmerjamo tudi na stabilizacijo trupa, koordinacijo, ravnotežje, moč in še na ostale motorične sposobnosti v cilju ohranjanja osnovnih gibov in naprednih gibalnih vzorcev in sposobnosti.