Back to Top

Ročna Dela

KLEKLJANJE
mentorici: Erika Pajk, Ivica Videmšek

  • Klekljanje I.
  • Klekljanje V.
  • Klekljanje v Mozirju

SLOVENSKE LJUDSKE VEZENINE
mentorica: Jožica Grobelnik

  • Slovenske ljudske vezenine I.
  • Slovenske ljudske vezenine II.

Krožek Slovenske ljudske vezenine »Spominčice« deluje v okviru Univerze za III. življenjsko obdobje Velenje že enaindvajset let in vsa ta leta ga uspešno vodi mentorica – specialistka za izobraževanje starejših Jožica Grobelnik. In čeprav se število vezilj iz leta v leto spreminja, nas je vsako leto aktivnih od 20-24. Srečujemo se enkrat tedensko v dveh skupinah, po potrebi pa tudi večkrat. Med nami so se spletle prijateljske vezi in urice vezenja kar prehitro minevajo.

Sicer pa smo vezilje vsestransko aktivne skozi vse leto. Vsako leto izvezemo kar lepo število vezenin za reprezentančna poslovna darila za potrebe Univerze za III. življenjsko obdobje. Skoraj ne mine prireditev v lokalnem okolju, kjer ne bi bile prisotne s svojo navzočnostjo. Spomladi smo na sejmu cvetja; Jeseni smo na Pikinem festivalu cel teden vsak dan z otroci in starejšimi vezle motive iz bogatega živalskega sveta. Zanimanja za naš kotiček je bilo med obiskovalci ogromno. V tem šolskem letu smo z mladimi vezle in jih učile vezenja kar na treh osnovnih šolah v Velenju, in sicer na OŠ Gorica, OŠ Gustava Šiliha in na OŠ Antona Aškerca. Zanimivo in pohvale vredno je dejstvo, da se mladi z veseljem vključujejo v dejavnosti vezenja. So pa njihove želje, da bi bili naši obiski še številčnejši, kar pa je trenutno, glede na starostno strukturo vezilj in zaradi njihovih domačih obveznosti, težje izvedljivo. Razpoložljive skupine vezilj se že sedaj s težavo sestavijo.

Vezilje sodelujemo tudi s podobnimi krožki po celi Sloveniji, udeležujemo se razstav in manifestacij v tujini (Vrnjačka Banja), sodelovale smo še na številnih prireditvah in srečanjih v Šaleški dolini. Letos smo se temeljito pripravili in uspešno izvedli 5. mednarodni festival vezenja, ki je potekal  20. in 21. oktobra v Rdeči dvorani Velenje. Letos smo razstavljale veliko zanimivih vzglavnikov oz. »POVŠTROV«. 

Na koncu se želim v imenu vezilj zahvaliti naši dragi mentorici, Jožici Grobelnik, ki nas že vsa leta s potrpežljivostjo uči, znanim tehnikam vezenja dodaja nove in nove, bdi nad našim delom, nas spodbuja, hvali in tudi graja, predvsem pa nas s svojo strogostjo, natančnostjo in s čutom za lepoto sooblikuje v dobre vezilje. Jožica, hvala ti.

 

ŠIVANJE
mentorica: Alenka Košir

Si želite izdelati novo oblačilo, prekrojiti ali popraviti staro in se družiti v skupini kreativnih? Vsi tisti, ki ste popolni začetniki, kot tisti ki že šivate vabljeni na tečaj, ki bo prilagojen vašim željam in predznanju. Naučili se boste »jemati« mere, prilagoditi in pripraviti kroje, pravilno postaviti kroj na blago, spoznali pravila lepljenja s trdili in pravilno pripraviti stroj. Zašijete si lahko nove hlače, krilo, bluzo ali majčko. Naučili se boste popravila oblačil. Vsi, ki imate več predznanja pa si lahko zašijete kostim, se naučite šivanja zahtevnejših žepov, fazon in ovratnikov. Vabljeni v svet šivanja, ki je zanimiv in ustvarjalen!

Alenka Košir, mentorica